Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Повече от 25 600 души са убити от терористи през 2016 година

Повече от 25 600 души са убити от терористи през 2016 година

Броят на жертвите на тероризъм през 2016 г. е намалял с 13% в сравнение с предходната година и е достигнал двугодишно дъно. Това съобщи Институтът за икономика и мир (The Institute for Economics and Peace), който представи в Лондон доклад, озаглавен „Индекс на глобалния тероризъм“, показващ ситуацията в 163 страни по света.

Според публикуваните данни, през изминалата година терористи са убили 25 673 души в 77 страни. Това е с 22% по-малко спрямо 2014 г., когато жертвите бяха повече от 32 600 хора. Терористичната групировка ИДИЛ е отговорна за смъртта на повече от 9100 души, което е с 50% повече, отколкото през 2015 г.

Най-опасните държави

Списъкът на най-опасните държави по отношение на терористичната заплаха се оглавява от Ирак, Афганистан, Нигерия, Сирия, Пакистан и Йемен. Както обясни директорът на изследователския отдел на института Дениъл Хислоп, тенденцията за намаляване на броя на смъртните случаи се дължи най-вече на подобряване на ситуацията в страни като Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия. Сомалия, Индия, Турция и Либия затварят класацията на първите десет.

Какво се случва на Запад?

За Европа миналата година има рекорден брой жертви на терористични атаки. Ако през 2002 г. те са били едва 14, през 2016 г. броят им се е увеличил с 60 пъти – до 826, докато броят на атаките се е увеличил почти четири пъти – до 630. Петте най-уязвими страни на Стария континент са Турция, Франция, Великобритания, Германия и Белгия.

Институтът за икономика и мир е аналитичен център, който изучава ситуацията на мира и оценката му от икономическа гледна точка. Изследователският център е създаден през 2007 г. от предприемача Стив Килелия. Неговите офиси се намират в Сидни, Ню Йорк и Мексико Сити.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.