Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Правна криза в Турция: Касационният съд подаде наказателна жалба срещу съдии от Конституционния съд

Правна криза в Турция: Касационният съд подаде наказателна жалба срещу съдии от Конституционния съд

Касационният съд на Турция, висшият апелативен съд на страната, предприе безпрецедентната стъпка да подаде жалба срещу членове на Конституционния съд заради несъгласие между двете съдебни институции по случая със задържания депутат Джан Аталай, става ясно от съдебен документ, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Конституционният съд нареди миналия месец Аталай да бъде освободен, като постанови, че лишаването му от свобода нарушава правото му на сигурност, свобода и правото да бъде избиран.

Касационният съд обаче се произнесе, че по-нисшите съдебни инстанции не трябва да се съобразяват с решението и призова за наказателно разследване срещу членовете на Конституционния съд, подкрепили освобождаването. Според Касационния съд Конституционният съд е нарушил конституцията.

Правни експерти уточняват, че съдиите от Конституционния съд могат да бъдат съдени само от върховния наказателен съд, а именно самият Конституционен съд, което допълнително усложнява ситуацията.

Както правителството, така и опозиционните политически партии изразиха загриженост след подаването на жалбата.

Хаштагове „Конституционна криза“, „Конституционен съд“ и „Касационен съд“ доминираха в социалната мрежа „Екс“ вчера.

„Преживяваме събитие, което никога, изобщо не трябва да се случва. Срам. Такъв срам. Силите, които съставляват държавата, трябва да решават проблеми, а не да ги създават“, заявиха президентът Тайип Ердоган и заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хаяти Язъджъ.

47-годишният Аталай беше осъден на 18 години затвор през април 2022 г., след като беше признат за виновен за опит за сваляне на правителството чрез организиране на общонационалните протести в парка Гези през 2013 г. заедно с турския филантроп Осман Кавала и още шестима души.

Всички обвиняеми отричат обвиненията във връзка с протестите, които според тях са се развили спонтанно.

Лидерът на основната опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) Йозгюр Йозел свика спешно заседание на своята партия в отговор на жалбата в съда и я нарече „опит за сваляне на конституционния ред“.

„Със сигурност това е една от най-значимите правни кризи в 100-годишната история на съвременна Турция“, коментира Тимучин Кьопрюлю, преподавател по право от юридическия факултет на университета „Атълъм“.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.