Home»АНАЛИЗИ»Преди решителния втори тур в Турция: става все по-мръсно

Преди решителния втори тур в Турция: става все по-мръсно

Тонът в Турция се втвърдява. Преди втория тур на президентските избори Ердоган и Кълъчдароглу звучат все по-агресивно, в действие влизат вече и фалшиви новини и национализмът. Кампанията става все по-мръсна.

Малко преди втория тур на президентските избори в Турция тонът на публичните дискусии става доста по-агресивен. Докато настоящото правителство прави всичко по силите си да дискредитира опозицията и да представи опонентите си като национални предатели, кандидатът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу също не остава безучастен.

„Ердоган, ти си човекът, който преговаря с терористи при затворени врати. Кой си ти и защо си мислиш, че може да поставяш под съмнение моя патриотизъм?“, обърна се той към настоящия президент на страната на една от предизборните си прояви.

Манипулирани плакати

Поддръжниците на турския президент Ердоган все повече разчитат на изфабрикувана информация. Десетки манипулирани плакати уж от кампанията на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) се разпространяват в интернет от избирателите на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган.

На един от изфабрикуваните плакати с логото на РНП се чете: „За нас YPG (кюрдската милиция в Сирия с близки връзки с ПКК, б. ред.) не са терористи. Решавайте сега!“.

Организацията за проверка на фактите teyit.org е проверила този и други манипулирани плакати и е категорична, че те не са част от кампанията на РНП.

Дезинформацията за турската опозиция се разпространяваше активно и преди първия тур на изборите. Според наблюдатели обаче преди балотажа фалшификациите са много повече и вече са систематични.

Кълъчдароглу с лозунги срещу бежанците

В същото време опозицията вече е променила стратегията си след първия тур. Според анализите първоначално мекият тон на Кълъчдароглу по адрес на бежанците се е приемал като слабост – особено на фона на агресивния език на Ердоган.

Отсега нататък Кълъчдароглу иска не само да спечели на своя страна патриотите, но и да се възползва от враждебността на някои турски гласоподаватели срещу бежанците. Целта е да бъде привлечена ключова група от електората – националистите. Тук Кълъчдароглу може да си позволи директно да напада Ердоган – той е позволил десет милиона бежанци да влязат в страната. Ако остане на власт – още 10 милиона може да се очакват, а турските градове ще се напълнят с мафиоти и наркотрафиканти.

Кандидатът на опозицията Кълъчдароглу заложи на национализма преди втория тур.

Кандидатът на опозицията многократно обяви, че смята да върне бежанците откъдето са дошли, ако спечели изборите. Според турския експерт Кемал Бозай от Центъра за изследване и превенция на радикализацията в Кьолн промяната в стратегията на турската опозиция е радикална. Въпреки че мотото на кампанията на 74-годишния кандидат за президент остава „Всичко ще бъде наред“, реториката му вече е много по-агресивна.

„Кълъчдароглу не бива да забравя, че за него гласуват основно кюрди, леви и прогресивни хора, най-вече в големите градове и в кюрдските области“, казва Бозай. Възможно е тъкмо този електорат да се почувства разочарован и да не гласува на балотажа.

В понеделник останалият трети на първия тур Синан Оган подкрепи Ердоган. Не е ясно дали електоратът му ще го последва, тъй като ултранационалистическият алианс, който издигна Оган, се разпадна.

Ердоган е спокоен

Докато опозицията прави тактически промени, Ердоган демонстрира увереност. „Мили мои съотечественици“, написа той в Туитър, „успешно преминахме през най-критичните избори в историята ни. Имам ви доверие“.

За пръв път от 20 години опозицията се надяваше да сложи край на ерата на Ердоган. Повечето социологически проучвания показваха, че Кълъчдароглу води. Разочарованието сред поддръжниците на опозицията беше огромно. Близо 45 на сто от турците подкрепиха Кълъчдароглу за президент, а 35% гласуваха за опозиционния алианс в парламентарната надпревара. Очакванията останаха неизпълнени.

Ердоган вече си осигури парламентарно мнозинствоЕрдоган вече си осигури парламентарно мнозинство.

На президента Реджеп Ердоган обаче не му достигнаха едва 5 пункта, за да спечели изборите на първия тур. Мнозинството в парламента обаче му е подсигурено – ПСР спечели 322 депутатски места от общо 600 в турския Меджлис. Така че Ердоган излиза на балотажа с попътен вятър.

Гласуването в чужбина вече тече

Гласуването на балотажа вече започна в чужбина. Повече от 3 милиона и 400 хиляди турци, които живеят извън страната, имат право да гласуват. За тези гласоподаватели Ердоган е предпочитаният кандидат. Затова и той отново се обърна към тях с молба да „защитят турското лидерство“.

Ердоган успява да се хареса на турците извън страната по-лесно, отколкото на онези у дома. При вота от чужбина 57,5% от гласоподавателите подкрепиха него. „Избирателите от чужбина може да са от голямо значение за победата на Ердоган. Той определено се нуждае от тази подкрепа на балотажа“, казва експертът Бозай.

Източник: Дойче веле 

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.