Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Предложение за амнистия на 90 000 души в Турция

Предложение за амнистия на 90 000 души в Турция

Предложение за амнистия на 90 000 души в Турция, осъдени за по-леки престъпления, беше внесено в Меджлиса. Проектозаконът е част от мерките за борба с разпространение на коронавирусната инфекция Covid-19. Амнистията ще обхване предимно осъдени, които изтърпяват наказанията си в затвори от открит тип. Те ще бъдат прехвърлени под домашен арест, предаде БНР.

В обхвата на предложението са включени още възрастни и болни затворници или бременни жени. Предложението на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на Партията на националистическото действие беше представено от Джахит Йозкан – един от съпредседателите на парламентарната група на ПСР.

По-рано министерството на правосъдието съобщи, че домашният арест ще се прилага до 30 май, но министерството може да удължи срока му за два месеца, ако бъде сметнато за необходимо.

Извън обхвата на предложението остават тежки престъпления – като убийства, търговия с наркотици и обвиненията в тероризъм, по които са осъдени или подведени под отговорност и множество политически активисти и журналисти.

От обхвата на предложението са изключени сексуалните посегателства. Предложението извършилите посегателства срещу жени да бъдат амнистирани срещна остри протести на женски и правозащитни организации и беше променено.

Вчера в съвместно обръщение 27 турски и международни правозащитни организации поискаха властите незабавно и безусловно да освободят задържаните журналисти, правозащитници и всички други, които са били арестуваниq само защото са упражнявали правата си.

Сред подписалите призива са ПЕН-клубове от различни страни, организацията „Член 19“ (прогласяващ свободата на словото), „Амнести интернешънъл“ и други. Турският клон на организацията „Репортери без граници“ съобщи по-рано, че в рамките само на eдна седмица 7 журналисти от различни области са били задържани заради новини, свързани с коронавируса.

По-рано правозащитни организации и 14 турски адвокатски колегии призоваха политическите затворници да не бъдат изключвани от амнистията.

В момента в турски затвори се намират около 300 000 души и правозащитници критикуват условията там поради пренаселеността и липсата на хигиенни условия.

Проектозаконът ще бъде обсъждан в пленарна зала в Меджлиса другия вторник, съобщи още Джахит Йозкан.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.