Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Предотвратен е терористичен акт в Пловдив, подготвян от ученик

Предотвратен е терористичен акт в Пловдив, подготвян от ученик

16-годишен ученик от Пловдив, който вероятно е подготвял атентат, е бил задържан при съвместна операция на МВР, ДАНС и прокуратурата преди два дни.

При обиска са открити различни компоненти от несглобяема бомба, съобщи Българското национално радио.
Радикализираният ученик е българин и в момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да разберат мотивите му. Засега не може да се каже какво точно е смятал да извърши.

16-годишният ученик до момента не е влизал в полезрението на службите. Той е от добро семейство и учи в добро пловдивско училище, няма данни да е имал и връзки или контакти с представители на ислямистки среди, твърдят източници от МВР.

Предполага се, че неговото радикализиране е станало чрез влизане в сайтове със специализирано съдържание в интернет.

Специализираният наказателен съд е определил в петък мярка „надзор“ от член на Комисията за борба с противообществените прояви на непълнолетно момче, задържано във връзка с тероризъм, съобщиха от пресцентъра на съда.

Разследването по случая продължава. Една от версиите е, че момчето може да е имало съучастници. От прокуратурата съобщиха, че по-късно днес заместник-главният прокурор Иван Гешев ще даде брифинг във връзка с образувано досъдебно производство за тероризъм.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.