Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Предпазните маски в магазини, молове и на закрити събития отново са задължителни

Предпазните маски в магазини, молове и на закрити събития отново са задължителни

Без да въвеждаме нови извънредни тежки мерки се обръщаме към българските граждани с искане за по-стриктно спазване на действащите мерки, за да няма по-високо разпространение на вируса. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на пресконференция, предаде БГНЕС.

Новите мерки влизат в сила от 00:00 часа.

Ананиев съобщи, че с Националния оперативен щаб, с РЗИ, с кмета на София и с министър-председателя са решили да засилят контрола по спазване на епидемичните мерки.

Според новата заповед на министъра на здравеопазването мероприятията на закрито трябва да бъдат организирани при пълняемост до 50% от капацитета на съответната зала като задължително се носят маски, шлемове или други предпазни средства. Това се отнася за кина, театри, дискотеки и др.

На закритите обществени места – магазини, молове и др. – да се спазва физическата дистанция и задължително да се носи маска, заяви Ананиев.

Персоналът в заведенията задължително трябва да носи маски.

Засилваме масовия контрол по спазване на всички противоепидемични мерки – по новите, така и по досега издадените, повтори Ананиев.

Той добави, че маските в общесвения транспорт, болници и аптеки остават.

При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, съобщи още здравният министър.

Ананиев съобщи, че до края на седмицата ще се вземе решение дали да продължи извънредната епидемична ситуация в страната.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.