Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Предпазните маски в Турция – вече срещу заплащане

Предпазните маски в Турция – вече срещу заплащане

Защитните маски, чието носене в Турция е задължително срещу разпространението на Ковид-19, вече ще се продават свободно в магазинната мрежа при фиксирани цени, съобщиха от турското министерство на търговията.

Преди това маските за гражданите се доставяха безплатно само в аптеките срещу код, но това предизвика повече хаос и недоволство заради недостиг, затруднения в аптеките, опашки, критики към правителството.

От утре в Истанбул ще бъде пусната свободно продажбата на маски, които ще може да се купуват в супермаркетите, аптеките, магазините за продажба на електроника и фирмите за медицинска техника.

От търговското министерство съобщиха, че е утвърдена единна цена – тя няма да надхвърля 1 турска лира за брой.

Маските отначало ще се продават в стандартни пакети от по 50 броя, а от следващата седмица ще бъдат пуснати в продажба и пакети с по 10 броя.

Според информации отмяната на безплатното снабдяване с маски е било взето след съвещение с представителите на специализирания Научен съвет преди няколко дни с цел улесняване на гражданите. След съвещанието президентът Реджеп Тайип Ердоган огласи редица облекчения на мерки в борбата срещу коронавируса, които ще започнат от 11 май. Остават в сила обаче правила като задължителното носене на защитни маски и ръкавици, дезинфекцирането, спазването на дистанция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.