Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Председателят на ЕК: Турция се отдалечава от ЕС с гигантски крачки

Председателят на ЕК: Турция се отдалечава от ЕС с гигантски крачки

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Турция бързо се отдалечава от Европейския съюз и няма да стане член на блока в „обозримо бъдеще“, съобщиха световните агенции и турските медии. Юнкер посочи, че от известно време Анкара „се отклонява от ЕС с гигантски крачки“. По думите му също така отношението на турското правителство „изключва членство на Турция в ЕС в обозримо бъдеще“, съобщи „Хюриет дейли нюз“, цитиран от БТА.

Председателят на ЕК нарече Европа „континент на зряла демокрация“ и изтъкна, че тя оставя вратите си отворени за турския народ и всички, които желаят да сътрудничат с ЕС на базата на общи ценности, предаде ТАСС.

„Понякога изпитвам усещане, че някои хора в Турция искат да запалят всички мостове, за да могат след това да обвинят ЕС за срива на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС“, каза той, но добави: „Европа продължава да протяга приятелска ръка към Турция“.

Председателят на ЕК отправи призив към Анкара да освободи задържаните журналисти, предаде ДПА. „Мястото на журналистите е в редакциите“, заяви той.

Юнкер настоя също Анкара да спре да разглежда като „фашисти и нацисти“ държавни и правителствени ръководители в Европа.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.