Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Преговорите за т. нар. зърнен коридор вървят добре

Преговорите за т. нар. зърнен коридор вървят добре

„Разговорите между Турция, Русия, Украйна и ООН за възобновяване на износа на зърно от Украйна през Черно море вървят добре досега“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в четвъртък, добавяйки, че той е обнадежден, че споразумение ще бъде постигнато, предаде агенция „Ройтерс“.

Турция бе домакин миналата седмица на среща на представители на Русия, Украйна и ООН за обсъждане на детайли по плана. Анкара заяви, че принципно споразумение е било постигнато и иска то да бъде формулирано в писмен вид тази седмица. Пред „ТРТ Хабер“ Чавушоглу каза, че се надява, че ще може да съобщи добри новини за разговорите в близките дни, но добави, че все още има малки проблеми, които се обсъждат от страните.

На 18 юли турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи, че е постигната принципна договореност за създаване на т. нар. зърнен коридор за износ на селскостопанска продукция през Черно море. Акар каза тогава, че среща на представители на Турция, Русия, Украйна и ООН, на която да бъде оформен съответният документ, може да се проведе тази седмица. Министърът на отбраната съобщи, че на срещата ще се говори за създаване на координационен център, за съвместен контрол при отплаването на корабите от пристанищата и на местата на пристигане, както и за обезпечаване на маршрутите на превоз на селскостопанската продукция.

Според официалния представител на министерството на отбраната на Русия генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, участниците в срещата на 13 юли в Турция като цяло са подкрепили предложенията на Русия, а в близко време ще бъде завършена работата по документа „Черноморска инициатива“.

Ердоган иска споразумението за износ на зърно от Украйна в писмена форма

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че иска споразумението за възобновяване на износа на украинско зърно през Черно море по плана на ООН да бъде изложено в писмена форма тази седмица, след като миналата седмица беше постигнато общо споразумение, предаде агенция „Ройтерс“, като се позова на текст, разпространен от турското президентство.

„От разговорите миналата седмица в Истанбул произлезе споразумение относно общите контури на процеса по плана на ООН. Сега, искаме да обвържем това споразумение с писмен документ“, заяви Ердоган. „Надяваме се планът да започне да се изпълнява в близките дни“, добави Ердоган. Той каза още, че Турция и Русия, морски съседи в Черно море, ще продължат солидарността си за природния газ и атомната електроцентрала Аккую, добавяйки, че е обсъдил също с Путин закупуване на самолети-амфибия от Русия.

Темата за създаване на т. нар. зърнен коридор бе обсъдена по-рано тази седмица и на среща в Техеран между президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, припомня ТАСС. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.