Home»АНАЛИЗИ»Президенството на Байдън проправя пътя към по-сериозен глобален напредък в политиката за климата

Президенството на Байдън проправя пътя към по-сериозен глобален напредък в политиката за климата

Когато избраният президент Джо Байдън поеме поста – в момент когато много страни се борят с последиците от климатичните промени – политиките за справяне с глобалното затопляне се очаква да започнат да присъстват сред по-широк кръг от световни организации, заявиха миналата седмица дипломати. Сред тях може да са Световната търговска организация, която се подготвя да разреши споровете за планираните „въглеродни гранични такси“ – тарифи върху вноса от страни, които не облагат с такси източника на емисии – и Съветът за сигурност към ООН с мерките му срещу заплахите, свързани с климата.

Според представители на службите за сигурност „промяната в климата вече не е умножител на заплаха, а е заплаха“, каза на онлайн проява Джон Подеста, шеф на канцеларията на бившия президент Бил Клинтън и съветник на експрезидента Барак Обама. Ветеранът демократ Байдън пое поста на 20 януари, като е обещал изчерпателен зелен дневен ред за противодействие срещу климатичните промени както в Съединените щата, така и в световен мащаб.

Кони Хедегард, бивш еврокомисар за климата, каза, че правителствени групи като Г-7 и Г-20 вероятно ще обсъдят по-амбициозна климатична политика, след като го няма скептичния президент на САЩ Доналд Тръмп, който да блокира усилията им. Това евентуално може да доведе до глобални споразумения за постепенно замиране на високовъглеродната енергия, както и до регулаторна рамка за устойчиви финанси, прогнозира тя. По думите й на все повече международни форуми „може да присъства въпроса за климата, каквито и други важни теми да се обсъждат там“ и това е „критично важно“.

Подеста каза, че решението на Байдън да назначи Джон Кери, бившия държавен секретар на Обама, за свой специален пратеник за климата, свидетелства, че новият президент на САЩ възнамерява да тласне международните действия за климата толкова силно, колкото и климатичната политика у дома.

Според Подеста вероятно Байдън ще предприеме от първия си ден на поста действия за връщането на Съединените щати в Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г., от което Тръмп излезе миналата година. Освен това Байдън е обещал да организира през първите 100 дни от мандата си международна среща на върха с цел да подсили глобалния стремеж за справяне с промените в климата.

Но изграждането на нов принос на САЩ към Парижкото споразумение може да продължи до края на пролетта или началото на лятото, каза Подеста, така че да може обещаното на международно ниво да съвпада с вътрешните планове за климата. Байдън е казал, че иска да насочи САЩ към добив на своята електроенергия изцяло от възобновяеми източници до 2035 г., а до 2050 г. американската икономика да има нулеви емисии, което е в унисон с новите обещания на страни като Япония и Южна Корея.

ФИНАНСИРАНЕ ЗА УЯЗВИМИТЕ?

Тина Стийдж, пратеник по климатичните въпроси за Маршаловите острови – страна на ниско разположен атол в Тихия океан – казва, че амбициозният бърз принос на САЩ към Парижкото споразумение е ключов за насърчаване на по-големи амбиции от други страни. „Ние се опитваме да наваксаме изоставането. Намираме се в дълбока дупка“, казва Стийдж, чиято страна оглавява „Коалицията за високи амбиции“, съставена от държави, настояващи за по-големи глобални усилия за ограничаване на емисиите. По думите й „САЩ наистина играят централна роля в насърчаването на амбициите и действията“. Държави като нейната – издигаща се само два метра над морското равнище – се нуждаят от бърза финансова помощ, за да се приспособят към покачването на морето заради затоплянето. „Нуждите от адаптация не са удовлетворени, въпреки че нуждите за адаптиране към промяната в климата стават все по-спешни“, добави тя.

По време на предизборната си кампания Байдън каза, че има за цел да изпълни финансовия ангажимент към международния Фонд за зелен климат (Green Climate Fund) – два милиарда долара, които не бяха внесени от администрацията на Тръмп. Сега този ход може да бъде по-лесен, тъй като демократите контролират и Сената след балотажите в щата Джорджия и така имат по-голям контрол върху разходите. „Новата администрация има възможността да поеме финансови ангажименти, които да дадат на страни като моята шанс да се борят“, каза Стийдж. Лори Гьоринг фондация „Томсън Ройтерс“.

Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.