Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»При необходимост от 130 милиона пликове за бюлетини в Турция са поръчани 500 милиона

При необходимост от 130 милиона пликове за бюлетини в Турция са поръчани 500 милиона

Върховният избирателен съвет на Турция стартира подготовката за изборите през 2019 година, когато се очаква да се проведат избори за президент, парламент и местна власт.

Върховният избирателен съвет е поръчала 500 милиона пликове за изборни бюлетини, пише в. „Сьозджю“ позовавайки се на доклад на Сметната палата.

За трите вида избори, за всеки избирател, ще са необходими по два плика за изборните бюлетини. Изборите се очаква да са на две отделни дати: за местна власт и избори две в едно за президент и парламент. В Турция има 55 милиона избиратели и за тяхното гласуване ще са необходими 110 милиона плика. Според действащите турски закони пликовете за бюлетини трябва да се отпечатват с 18% повече от необходимото. Това означава, че за двете дати за изборите ще са необходими общо 130 милиона плика.

При необходимост от 130 милиона пликове за бюлетини опозиционният депутат от Народно републиканската партия Халюк Пекшен посочва, че поръчката на 500 милиона пликове ще породи съмнения за злоупотреби. „Казваме, че на изборите ще има фалшификации. Според последните промени в закона, бюлетините без печат също ще бъдат приети (за действителни). Всичко това показва, че ние сме прави. Какво ще се прави с 500 милиона плика за бюлетини? Подадох запитване в парламента“, каза Халюк Пекшен.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.