Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Приключи третото издание на Анталийския дипломатически форум

Приключи третото издание на Анталийския дипломатически форум

Приключи третото издание на Анталийския дипломатически форум. Форумът се проведе под патронажа на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Събитието се състоя в конгресния център „Нест“ в курорта Белек, окръг Анталия. Форумът бе закрит с реч на външния министър Хакан Фидан.

Във форума, посветен основно на насърчаването на дипломацията като средство за преодоляване на кризите, участваха 19 президенти и премиери, както и 52-ма министри на външните работи. В събитието се включи българският президент Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

По време на събитието бяха организирани общо 38 панела. Участниците в тях обсъдиха много проблеми, включително изменението на климата, миграцията, антиислямизма, търговските войни и изкуствения интелект, както и глобални проблеми и кризи.

В третото издание на форума участваха 4700 души от 148 държави. През 2021 г. в него се включиха около 2000 души, съобщиха организаторите.

Освен дипломати и политици в панелите участваха студенти, учени, представители на неправителствени организации и на бизнес средите.

В конгресния център „Нест“ имаше и интерактивна изложба по повод 100-годишнината на Република Турция, както и изложба с картини на деца от ивицата Газа. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.