Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Продължава напрежението между Турция и Гърция в Егейско море

Продължава напрежението между Турция и Гърция в Егейско море

Гърция обвинява Анкара в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф.

Премиерът Кириакос Мицотакис получи подкрепа от германски канцлер Ангела Меркел. Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни.

Присъствието на турски кораби до остров Кастелоризо е „провокативно действие“ в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу „турското предизвикателство в Егейско море“.

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море, докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е „грубо нарушение на международното право“. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.