Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Продължава напрежението по турско-гръцката граница

Продължава напрежението по турско-гръцката граница

Сълзотворен газ от двете страни на граничния пункт Кастаниес. Мигрантите опитват да влязат в Гърция по река Марица. Военни кораби спряха навлизането на лодки с мигранти към островите, предаде БНР.

Жителите на Лесбос втори ден не допускат кораб на неправителствена организация да акостира.

В последния час отново има напрежение на гръцко-турската граница. От турска страна срещу гръцките граничари се използва сълзотворен газ. Гърците отговориха с водни струи. Не се забелязва голямо движение на мигранти, съобщават граничарите и очакват всеки момент нови опити за преминаване на границата.

Властите съобщават, че в последните 12 часа са попречили на около 2 хиляди мигранти да преминат в Гърция, а 24 души са арестувани на река Марица.

Много малка част от мигрантите са от Сирия според информация на охранителите на границата. Повече от 90% са нелегални мигранти.

В Егейско море до островите Лесбос,Самос и Хиос се провежда военно учение и е в сила забрана за движение на частни плавателни съдове. Поради тази причина няма пристигащи лодки с мигранити. Военните кораби блокират всяко навлизане в гръцки териториални води.

За да намали напрежението на островите от присъствието на хиляди мигранти,започва тяхното прехвърляне във вътрешността на страната в затворени лагери, съобщи говорителят на правителството.

С ново напрежение между масата хора на граничния пункт „Пазаркуле“, искащи да преминат в Гърция, и гръцките сили за сигурност започна сутринта на пункта, съобщава БНР.

Сутринта в района се е усещала миризмата на сълзотворен газ.

Бежанците и мигрантите се оплакват от твърдите мерки, използвани от гръцките сили за сигурност.

Повечето от искащите да преминат в Гърция са блокирани в импровизираните лагери край границата. Турската жандармерия и полиция разчистиха лагер край бреговете на р. Марица, в който спяха хора от различни народности.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.