Home»АНАЛИЗИ»Проект на НАТО ли е „кюрдският референдум“?

Проект на НАТО ли е „кюрдският референдум“?

Понастоящем в дневния ред на Регионалното кюрдско правителство (РКП) в Северен Ирак има един въпрос: референдумът за независимост на 25 септември. Президентът на РКП Масуд Барзани започна кампания за връзки с обществеността. От една страна той прави посещения, а от друга често дава интервюта, поощрявайки възприятието, че няма да има „оттегляне от референдума“.
Турският превод на интервюто му във вестниик „Ал-Ахрам“ бе публикуван на новинарския портал „Рудав“, известен със симпатиите си към Барзани. На въпроса какво е посланието му за Анкара, Барзани каза: „Кюрдистан е сигурно и проспериращо място“.
Запитан за отношението на Турция към референдума, Барзани каза, че публикациите в медиите са противоречиви. „Но като цяло те не са против правата на кюрдския народ“, добави той.
Барзани също бе попитан за отношенията му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и за това, какво той е поискал от него при последното си посещение в Турция, на което кюрдският лидер отговори: „Нашите турски приятели, според тяхната гледна точка, много добре знаят, че районът на Кюрдистан е много важен … [Ердоган] не иска нищо друго освен да укрепи и развие нашите отношения „.
Барзани се опита да успокои Турция с интервю за базирания в Лондон в.“Ал Хаят“, като каза: „Нашият референдум не означава война срещу някой от нашите съседи. Искаме добри отношения с тях и особено с Турция.“
Когато четете коментарите на Барзани, имате чувството, че той има доверие в нещо. Това, което вярва, се появява между редовете в неговите разговори.
Например той каза, че САЩ и Русия няма да игнорират кюрдския народ, който „плати голяма цена да защити себе си през последните 100 години и нанесе голямо поражение срещу тероризма“.
Барзани често използва и изявления на бивши американски дипломати и съветници, които гласят, че „споразумението на ООН допуска това право на кюрдите“ и споменава техните очаквания от членовете на НАТО, включително Турция, че ще покажат уважение към правата на кюрдския народ.
В същото време се случват събития в района и особено в Сирия, които придава доверие в твърдението на Барзани, че идеята за „идеята за свобода е подкрепена от САЩ, Русия и Запада“.
Например полк. Райън Дилън, говорител на водената от Съединените щати коалиция срещу ИДИЛ, заяви, че са обучили 17 000 бойци пешмерга. На военна церемония в „14-то командване на пехотата на пешмерга“ германски командир каза, че те работят с войските на пешмерга на ниво бригада и ги обучават по натовски стандарти. Един командир на пешмерга дава подробности за обучението, което получават, което са военни тактики на НАТО и за определяне на вражеските цели (координирано заедно с НАТО) върху картата и техниките за намеса в кратко време.
Ако Барзани продължи с референдума, в който е ключът за политическото му бъдеще и ако отговорът е „Да“, това не означава непременно, че ще бъде основана „кюрдска държава“.
Но ще бъде твърде късно, а в Сирия, където поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК) контролира въоръжените компоненти на Отрядите за народна защита (YPG), подобна дискусия ще започне.
Докато един ирански дипломат каза: „Ние и Турция не трябва да даваме разрешение за това, то ще причини най-големи щети и на двете страни“, американски дипломат изтъкна: „Турция трябва да вземе решение и да спре да ни критикува. Ако те не се противопоставят на делата на „добрия кюрд“ Барзани, групата в Сирия, която според тях е терористична, ще бъде насърчена да предприеме подобна стъпка „.
След като чух този коментар, погледнах изявленията, направени в Турция за „Кюрдистанския референдум“. Не успях да намеря достатъчно реакция, с изключение изявлението на Ердоган „Аз не го намирам за правилен“ освен обичайните „причина за война“ и „червени линии“, фрази, които продължаваме да чуваме. Тази тема влияе не само върху Ирак, но и върху Турция, както и върху Иран и Сирия. Ето защо Турция трябва да развие разумно отношение към кюрдския проблем заедно с нейното правителство и опозиция, и то по-точно със „здрав разум“ и да го приложи на практика възможно най-скоро.
Денис Зейрек, в. „Хюррийет дейли нюз“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.