Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Проф. Стив Ханке: Реалната инфлация в Турция не е 20, а 43 на сто

Проф. Стив Ханке: Реалната инфлация в Турция не е 20, а 43 на сто

Професорът по икономика в Университет „Джон Хопкинс“ Стив Ханке твърди, че реалната инфлация в Турция не е 19,7 на сто, каквито са данните на Турския статистически институт (ТСИ), а е 43 на сто.

Проф. Ханке публикува данните, изчислени по негова методика в профила му в Туитър. „Към 13 април годишната инфлация в Турция е 43 на сто. Не вярвайте на процентите, които оповестява правителството на Ердоган, според които инфлацията е само 20 процента. Данните на ТСИ не са меродавни.“, коментира още Ханке.

Проф. Стив Ханке използва метода на т. нар. „скрита инфлация“, при който той изчислява покупателната способност, изчислявайки я през курса на долара и така установява размера на инфлацията. Този метод не се приема от някои икономисти, тъй като при него се приема едно към едно съотношението на разминаването във валутните курсове и всички цени се прогнозират спрямо долара.

Съгласно данните, оповестени от ТСИ годишният Индекс на потребителските цени е 19,7 на сто.

Obzormews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.