Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Проверяват пешеходните пътеки в цялата страна

Проверяват пешеходните пътеки в цялата страна

Прокуратурата, МВР и МРРБ започват общонационална проверка на всички пешеходни пътеки на територията на цялата страна. Това стана ясно на брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров, на вътрешния министър Валентин Радев и регионалния министър Николай Нанков.

“Взехме решение да бъде проведена една общонационална проверка, ръководена от мен и възложена на МВР. На територията на всички населени места ще бъде извършена проверка на всички пешеходни пътеки до края на февруари”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.
Целта на проверката е да се отчете и провери за всяка пешеходна пътека дали са изпълнени изцяло с бял цвят, дали са сигнализирани със съответните пътни знаци, изпълнени ли са критериите за местоположението на пешеходните пътеки, отговаря ли типът и размерът на пешеходната пътека на нормативните изисквания. „За смъртта подходящи сезони няма. Ще има сигнали и писма по закона за МВР до кметовете на всички населени места, ще последват и предложения от страна на прокуратурата до лицата, които по силата на нормативните актове са задължени да осъществяват контрол – в случай на неизпълнение, ще последват санкции и от МВР, и от прокуратурата. Целта е да установим местата, на които пешеходните пътеки са почти невидими или са видими, но са в отклонение на изискванията. Град по град ще предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в съответствие с нормативните изисквания. Ще има санкции ако не се изпълнят предписанията в срок. Ще направим и карта на пешеходните пътеки в страната”, каза още Цацаров.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че в населените места тежките ПТП са 4038. Тежките в извън населените са почти 2 пъти по-малко. “В селата и градовете, където отговорността е на кметовете, всяко 12-то тежко ПТП завършва със смърт. В градовете е всяко 26-то. Всяко 12-то е в селата”, добави още Радев.

Регионалният министър Николай Нанков пък каза, че няма синхронизиране за пешеходните пътеки по републиканските пътища, те трябва да са изцяло бели без никакви символи и изписвания. „По републиканските пътища вече тече проверка на инвентаризацията на пешеходните пътеки. Зачестяват случаи на пешеходни пътеки, които са с недопустими нарушения и извън нормативните изисквания. Пътеките трябва да са черно-бели. Убеден съм, че законът за пътищата може да бъде променен и да бъдат засилени санкциите при неизпълнение на местните власти на ангажиментите им да спазват нормативните изисквания”, подчерта Нанков.

Припомняме, че редица пешеходни пътеки в София бяха изрисувани артистично, например пътеката на бул. „Васил Левски” при Софийския университет. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.