Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Първа среща между лидерите на Турция и Израел от повече от десетилетие

Първа среща между лидерите на Турция и Израел от повече от десетилетие

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна за първи път от повече от десетилетие с израелски министър-председател, предаде, БТА, позовавайки се на Франс прес.

Ердоган разговаря с премиера на Израел Яир Лапид в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, месец след като двете страни възстановиха дипломатическите си отношения. Лапид „повдигна въпроса за изчезналите или пленени израелци и важността на това те да бъдат върнати у дома“, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя. Израел казва, че бойци на Хамас държат в плен двама израелски граждани. Израелският лидер също така изрази безпокойство заради заклетия враг Иран и „благодари на президента Ердоган за сътрудничеството в областта на разузнаването“, се допълва в изявлението.

След месеци на дипломатическо затопляне, на 17 август Израел и Турция обявиха пълното възстановяване на двустранните си отношения и връщането на посланиците в двете страни. Отношенията между тези държави се обтегнаха през 2010 г., след като израелските сили извършиха смъртоносно нападение срещу турския кораб „Мави Мармара“, който се опитваше да достави помощи за Газа – палестински анклав, който е под израелска блокада и се контролира от ислямистите от Хамас.

Последната среща на Ердоган с израелски министър-председател беше през 2008 г.

В речта си пред ООН турският президент повтори призива си за създаване на палестинска държава със столица Източен Ерусалим.

Но той също така изрази желание за по-нататъшно развиване на отношенията с Израел „в интерес на бъдещето, мира и стабилността не само на региона, но и на Израел, палестинския народ“ и на самата Турция.

По-малко от година преди президентските избори, насрочени за средата на юни 2023 г., турският държавен глава засилва инициативите си за нормализиране на отношенията с няколко регионални сили – включително Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства – в търсене на инвестиции.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.