Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Путин допусна включване на Италия в „Турски поток“

Путин допусна включване на Италия в „Турски поток“

Русия проучва възможността за включването на Италия към газопровода „Турски поток“, заяви руският президент Владимир Путин.

Руският лидер отбеляза, че сега се проучват въпросите, засягащи инфраструктурата, и вариантите за включването на Италия към газопровода.

„Това може да бъде през България, това може да бъде дори през Сърбия, Унгария, това може да бъде през Гърция“, каза той на пресконференцията след разговорите си с италианския премиер Джузепе Конте, пише БГНЕС.

По-рано руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи, че участието на Европейския съюз и други страни в проекта „Турски поток“ е възможно при наличието на гаранции, че няма да се повтори историята с „Южен поток“.

„Турски поток“

През октомври 2016 г. беше подписано от Русия и Турция междуправителствено споразумение за проекта за строителство на газопровод „Турски поток“.

Проектът предвижда изграждането на две отсечки на магистралния газопровод по дъното на Черно море с капацитет по 15,75 милиарда куб.м. газ всяка. Едната отсечка трябва да захранва със „синьо гориво“ турския пазар, а другата преминава транзитно през Турция за европейските държави. Доставките на газ се предвижда да започнат на 1 януари 2020 г.

Строителството на морската част от „Турски поток“ започна на 7 май 2017 г. На 13 април 2018 г. бе съобщено, че „Газпром“ е построил 66% от морския участък на „Турски поток“.

Решението за строителството на този газопровод беше прието, след като през декември 2014 г. Русия обяви спирането на проекта „Южен поток“ заради неконструктивната позиция на Европейския съюз, припомня РИА „Новости“. Той трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.