Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Путин е обсъдил в телефонен разговор с Ердоган ситуацията около промяната на статута на „Света София“

Путин е обсъдил в телефонен разговор с Ердоган ситуацията около промяната на статута на „Света София“

Президентите на Русия и Турция – Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, са обсъдили ситуацията около промяната на статута на храма „Света София“в Истанбул от музей в джамия, предаде ТАСС, като се позовава на съобщение на пресслужбата на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери, състоял се по инициатива на турската страна.

Владимир Путин е обърнал внимание на Реджеп Тайип Ердоган на значителния обществен отзвук, който е предизвикало в Русия решението за промяна на статута на храма „Света София“ в Истанбул. Турският президент е дал съответни пояснения, отбелязвайки, че достъпът до този уникален паметник на световната цивилизация ще бъде гарантиран за всички желаещи, включително чуждестранни граждани, и ще бъде осигурено съхраняване на християнските светини, се посочва в съобщението.

На 10 юли Държавният съвет /висшият административен съд на Турция/ отмени правителствено решение от 1934 г. за превръщане на „Света София“ от джамия в музей. След това президентът Ердоган подписа указ, съгласно който „Света София“ се отваря за мюсюлманско богослужение. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.