Home»КУЛТУРА»Райна Кабаиванска: Нещата стават само ако се правят с любов

Райна Кабаиванска: Нещата стават само ако се правят с любов

Нещата стават само ако се правят с любов – пример за това е и майсторският клас, който правим от близо 20 години с НБУ, каза оперната прима Райна Кабаиванска, пише БТА.

Приех идеята с възторг – никой не ме е молил, защото беше дошла демокрацията и исках да направя нещо за моята страна. А у хората от НБУ видях възторг и обич към това, което ни предстоеше, допълни Кабаиванска.

Тя представи участниците в сегашния си, 17-и майсторски клас, който ще завърши с галаконцерт на 24 септември в Софийската опера и балет. Предстоят и три спектакъла на операта „Норма“ от Белини, постановка на Уго де Ана, също в Софийската опера – на 13,14 и 15 октомври, със солисти ученици от майсторските класове на Райна Кабаиванска в НБУ, с които тя е работила или продължава да работи през годините.

“Избирам учениците си по талант и доброта – не понасям нахалните и маниаците. Досега никой не ме е разочаровал, може би със съвсем малки изключения. Всички са прекрасни и това ни прави смели в избора на заглавия за постановките – нито „Турандот“, която играхме миналата година, и то с два състава, нито „Норма“ са за начинаещи млади певци, но ние се справихме чудесно”, каза примата. Нейната цел е освен да издирва и да обучава млади таланти, да ги представя на международната оперна сцена.

Тази година за курса са кандидатствали 65 певци от 22 страни и четири континента – Азия, Африка, Америка и Европа. Сега с Кабаиванска работят 15 от тях от осем държави – България, Венецуела, Гърция, Италия, Корея, Литва, Сърбия, Япония.

С ученици от класовете са реализирани още оперите „Бохеми“ и „Вертер“. Някои от заглавията са играни и в чужбина.

Фонд „Райна Кабаиванска“ към НБУ присъжда стипендии, с които най-добрите участници в майсторския клас продължават обучението си в България и Италия при примата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.