Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Разследват бивш съветник на Тръмп за тайна сделка с Ердоган за екстрадирането на Гюлен

Разследват бивш съветник на Тръмп за тайна сделка с Ердоган за екстрадирането на Гюлен

Американските власти разследват бившия съветник по националната сигурност в Белия дом Майкъл Флин за това дали са му били предлагани милиони долари в замяна на екстрадирането на турския проповедник Фетхуллах Гюлен в Турция.

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва среща между Флин и високопоставен турски държавен представител няколко седмици след победата на Доналд Тръмп на президентските избори, съобщават вестник „Уолстрийт джърнъл“ и американският телевизионен канал NBC News.

Според информацията на медиите по време на срещата е било обсъждано евентуалното изплащане на 15 млн. долара в замяна на това Флин, щом започне работа в Белия дом, да осигури депортирането на Гюлен – опонент на турския държавен глава Реджеп Ердоган и смятан от властта за организатор на миналогодишния опит за преврат в страната. Фетхуллах Гюлен отхвърля обвиненията, „най-строго“ осъжда опита за преврат и иска международно разследване. Флин също така е трябвало да помогне за освобождаването на свързания с Ердоган бизнесмен от турско-ирански произход Реза Зараб.

И двете медии се позовават на запознати източници, близки до разследването на Мълър, който проучва и това дали членове на кампанията на Тръмп са имали връзки с Русия.

Според запознатите наскоро Мълър е провел интервюта със свидетели във връзка със срещата от декември 2016 г., която се е провела в модерното заведение „21 Club“ в Ню Йорк.

„Уолстрийт джърнал“ посочва, че в рамките на предложението Флин и синът му Майкъл Флин-младши е трябвало да получат 15 млн. долара за предаването на Гюлен на турските власти. Според изданието няма данни докъде е стигнала сделката, нито има информация за правени плащания.

Разговорът с турския представител е включвал и начини извеждането на Гюлен от страната, включително с частен самолет до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава лидерът на терористичната ПКК Абдуллах Йоджалан.

NBC съобщава също, че турският представител е поискал от Флин да помогне и за освобождаването на Зарраб, който е арестуван в Маями през 2016 г. по обвинения в това, че е помогнал на Иран да заобиколи американските санкции. Бизнесменът е арестуван без право на гаранция и може да получи присъда до 30 години затвор, ако бъде признат за виновен по обвиненията срещу него в нарушаване на санкции и пране на пари.

Въпреки че работата му е съсредоточена основно върху Русия, Мълър има широки правомощия, задълбавайки се в дейността на Флин като съветник на Тръмп.

Флин, който е пенсиониран военен, оглавявал Агенцията за военно разузнаване на САЩ, стана съветник по националната сигурност на Тръмп, след като официално пое президентския пост на 20 януари тази година. Той обаче беше принуден да напусне само три седмици по-късно заради обвинения за негови връзки с Русия. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.