Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Разследват Орхан Памук заради романа му „Чумни нощи“

Разследват Орхан Памук заради романа му „Чумни нощи“

В Турция подновиха разследването срещу писателя Орхан Памук заради романа му „Чумни нощи“. Според обвинението в романа си Памук е обидил основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и турското знаме, съобщиха турските медии.

Делото, по което е повдигнато обвинение срещу нобеловия лауреат е било прекратено по-рано, заради липса на доказателства.

Въз основа на заведения от адвокат Тарджан Тюлюк иск в Истанбулска републиканска прокуратура, Орхан Памук се бе защитил със следния мотив:

„В романа си аз никъде не съм писал нищо, което може да се тълкува като намек за личността на Мустафа Кемал Ататюрк. Турското знаме няма нищо общо с гръцката аптека. Не приемам обвиненията срещу мен.“

В резултат на прокуроското разследване беше установено, че в романа не се съдържат изрази, които биха се тълкували като обида срещу Ататюрк, а разследването бе прекратено.
След като адвокат Тюлюк обжалва решението пред съда, отново се даде ход на делото срещу Орхан Памук.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.