Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Рекорден брой жени са били избрани за депутати в парламента на Турция

Рекорден брой жени са били избрани за депутати в парламента на Турция

Сто двадесет и една жени са били избрани за народни представители в новия парламент на Турция на изборите на 14 май, съобщава БТА, позовавайки се на Анадолската агенция. Това е най-големият брой жени депутати в историята на турския парламент, отбелязва агенцията.

Представителството на жените е нараснало от 17,1 процента от броя на депутатите в 600-членния Меджлис на 20,1 процента след последните парламентарни избори.

Най-много жени кандидати е излъчила Зелената лява партия – 30 от 61. Управляващата Партия на справедливостта и развитието е на второ място по брой кандидатки за народни представители, следвана от Народнорепубликанската партия, Добра партия и Партията на националистическото действие.

Така, според все още неокончателните резултати от вота на 14 май, от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в новия турски парламент ще има 50 жени. По 30 народни представителки ще има от Народнорепубликанската партия и Зелената лява партия, шест депутатки ще има Добра партия, четири – Партията на националистическото действие, а една народна представителка е от Турската работническа партия.

Най-младите членове на новия парламент също са жени – 25-годишната Зехранур Айдемир и 27-годишната Румейса Кадак от ПСР.

Републиканският алианс, воден от Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган, спечели парламентарните избори в Турция на 14 май, докато на президентските избори се стигна до балотаж, който ще се произведе на 28 май. Ердоган и кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу ще се борят за най-високия пост в държавата.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.