Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ройтерс: Турция е информирала НАТО, че Швеция няма да се присъедини към алианса до срещата на външните министри

Ройтерс: Турция е информирала НАТО, че Швеция няма да се присъедини към алианса до срещата на външните министри

Турция е информирала НАТО, че няма да приключи ратификацията на кандидатурата на Швеция за членство в алианса навреме, така че церемонията по присъединяването да се проведе на срещата на външните министри на организацията следващата седмица, съобщиха пред Ройтерс двама източници, запознати с въпроса.

Миналата седмица комисията по външни работи на турския парламент отложи гласуването на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО, за да проведе допълнителни дискусии по темата.

Комисията вероятно ще възобнови дебатите си по въпроса във вторник или сряда, каза един от източниците. Външните министри на страните членки на НАТО ще се срещнат в Брюксел точно тези дни – 28-29 ноември, като някои от страните членки се надяваха, че на срещата ще бъде отбелязано присъединяването на Швеция.

Турското външно министерство все още не е коментирало.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава президентът Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу молбите им, тъй като според него двете страни защитават тези, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху търговия на оръжие с Турция.

По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака.

Турция настоява Швеция да предприеме повече мерки срещу членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична организация от Европейския съюз и Съединените щати.

В отговор Стокхолм представи законопроект за борба с тероризма, като същевременно премахна ограниченията за износ на оръжия за Турция.

За да бъде ратифицирана кандидатурата на Швеция, тя трябва да бъде одобрена от турската парламентарна комисия по външните работи, преди да бъде подложена на гласуване в парламента, което може да стане дни или седмици по-късно, и след това Ердоган трябва да я подпише.

Макар членката на НАТО Унгария също не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.