Home»ИКОНОМИКА»Русия и Турция обсъждат използването на платежната система „Трой“

Русия и Турция обсъждат използването на платежната система „Трой“

Русия и Турция са започнали преговори за възможността да използват турската платежна система „Трой“ („Троy“), съобщава турският вестник „Айдънлък“.

С разрешението на централната банка на Русия, ако руските банки извън санкциите на САЩ приемат турската платежна система „Трой“ и ако руски граждани си открият сметки в турски банки, опериращи в Русия, те могат да получат карта, интегрирана със системата „Трой“. По този начин руските туристи в Турция ще могат пазаруват с тези карти“, пише вестникът, като се позовава на осведомени източници.

Изданието добавя, че в момента централните банки на Русия и Турция водят преговори за използването на национални валути при разплащания между двете страни, както и за възможността за защита на банковите системи от западните санкции.

Под заплахата да им бъдат наложени санкции от САЩ турските държавни банки решиха напълно да преустановят използването на руската платежна система „Мир“. Същевременно Анкара търси алтернативи на тази система. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.