Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Русия изрази недоволство от откриването на парк, наречен на Джохар Дудаев в Турция

Русия изрази недоволство от откриването на парк, наречен на Джохар Дудаев в Турция

Откриването на парк, наречен на името на лидера на чеченските сепаратисти и президент на самопровъзгласилата се Чеченска република Ичкерия Джохар Дудаев в Турция, е в противоречие с духа на руско-турските отношения и взаимноизгодното сътрудничество, заяви говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя изрази надежда, че Анкара ще приеме тези сигнали с цялата необходима сериозност, предаде Дарик радио, цитирайки БТА.

„Това не е първият опит за увековечаване на паметта на човека, на чиято съвест лежи смъртта на хиляди руски граждани. Те са недопустими и несъмнено изискват категорично осъждане от цялата международна общност – в това ние трябва да бъдем единни. Те директно противоречат на духа на руско-турските отношения, включително и на взаимноизгодното сътрудничество“, заяви Захарова в отговор на обръщение на президента на Чеченската република в състава на Руската федерация Рамзан Кадиров към руското външно министерство по въпроса.

„Разчитаме, че нашите сигнали за недопустимостта на такива подкопаващи взаимното доверие стъпки ще бъдат възприети от турската страна с цялата (необходима) сериозност“, допълни Захарова.

Според публикации в медиите в средата на декември в град Кьорфез, Северозападна Турция, е бил открит паметник, наречен на името на Дудаев.

Джохар Дудаев застана начело на Чечня през 1991 г., а през 1992 г. обяви независимостта й от Русия. Дудаев беше убит през 1996 г. от руска ракета по време на Първата война в Чечня (1994 – 1996 г.).

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.