Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Руски специалист: Продажбата на С-400 е лична победа на Путин, влиянието на Русия върху Турция ще расте

Руски специалист: Продажбата на С-400 е лична победа на Путин, влиянието на Русия върху Турция ще расте

Договорът за закупуването от страна на Турция на отбранителните системи С-400 от Русия, което предизвика криза в отношенията между Вашингтон и Анкара се превърна и в новина от световния дневен ред, пише турската секция на Евронюз.

Според някои анализатори реализирането на този договор ще тласне още по-напред отношенията между Анкара и Москва, в сравнение с отношенията на Турция с Европа и САЩ.

Директорът на базираният в Москва Център за анализ на стратегиите и технологиите Руслан Пухов окачествява продажбата на С-400 за Турция като личен успех на руския президент Владимир Путин, изтъквайки, че с това споразумение Русия е постигнала огромен успех на международната сцена.

По думите на Пухов договорът за продажбата на С-400 е нещо повече от оръжейна сделка и занапред това ще увеличи влиянието на Русия над Турция.

„Това е нещо повече от оръжейна търговия. Това е огромен успех за Русия на международната сцена. Това е категоричен успех на Путин. Защото, ако небеше неговата лична намеса, сделката нямаше да се сключи“, заявява Пухов пред Евронюз.

Пухов подчертава големите ползи за Русия от въпросната сделка и допълва: „Предимствата за Русия са ясни: нейното влияние върху Турция ще нарасне, ще спечели пари, ще се създаде възможност за продажба на нови продукти на Турция, открива се възожност и за „тролване“ на американците.“

Пухов акцентира, че отношенията на Русия с Турция ще преминат в нов етап и отбелязва, че гаранциите за сигурност, които руснаците дават са повече в сравнение с тези на европейците и американците. „Ние ставаме все по-тясно свързани с турците. И за двете страни ще бъде по-лесно да постигнат разбирателство. Когато се купуват оръжия, това означава, че се купува и сигурност“, заявява руският специалист.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.