Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Руското външно министерство потвърди предстоящото посещение на турския министър на външните работи в Москва

Руското външно министерство потвърди предстоящото посещение на турския министър на външните работи в Москва

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан ще бъде на посещение в Русия на 31 август и 1 септември, потвърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя съобщи, че с колегата си Сергей Лавров Фидан ще обсъди ситуацията в Украйна и „графика на контактите на високо равнище“.

Сред другите очаквани теми на срещата са ситуацията в Сирия, Либия, Кавказ, двустранните отношения и реализирането на стратегическите проекти в енергетиката, каза Захарова.

Информацията, че Фидан ще пристигне в Москва утре, се появи още във вторник, но без да има потвърждение от официален източник. Срещата на Лавров и Фидан се разглежда като подготовка за очакваната среща между президентите на двете страни Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган.

Засега няма официално потвърждение на подобна среща, но според управляващата турска Партия на справедливостта и развитието Ердоган ще пътува скоро за Сочи, като според различни източници най-вероятно той ще се види там с Путин на 4 или 8 септември.

Очакванията са, че основна тема на евентуалния разговор Ердоган-Путин ще бъде намирането на формула за възобновяване на износа на зърно от Черно море.

Турският външен министър посети на 25 август Киев, където разговаря с президента Володимир Зеленски и с премиера Денис Шмихал. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.