Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»С 600 души са увеличени патрулите за охрана на границата във връзка с мигрантския поток

С 600 души са увеличени патрулите за охрана на границата във връзка с мигрантския поток

Личният състав на „Гранична полиция“, който патрулира по границата, е увеличен с около 600 души. Това отбеляза служебният премиер Стефан Янев в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос от депутата Минчо Христов от „БСП за България“ за политиката на правителството относно опасностите от нова мигрантска вълна.

Премиерът заяви, че е направена преоценка на съществуващите планове за действие, както и допълнителна координация с Министерството на отбраната с цел увеличаване на граничните патрули и подпомагането им от въоръжените сили.

Предстои свикване на Съвета за сигурност към Министерския съвет, на който да се обсъдят и приемат конкретни идеи и предложения.

Стефан Янев увери, че правителството и всички ангажирани служби следят непрекъснато обстановката, оценяват я и подготвят националната система за защита на национална сигурност да реагира адекватно на увеличаване на мигрантската вълна. Защитата на националната граница е един непрекъснат процес, който продължава в последните 7-8 години, посочи Янев. Ситуацията в момента се контролира от МВР.

В Министерския съвет е създадена координационна група с участието на почти всички министерства, службите за сигурност и БЧК, която следи обстановката на ежедневна база.

От първостепенно значение е границата с Турция, но и границата с Гърция не е за подценяване, посочи премиерът и допълни, че е направена съответната координация със съседните ни държави.

Временното възпрепятстващо съоръжение по границата не е в добро състояние, има участъци, които се нуждаят от спешен ремонт, посочи Стефан Янев. Правят се проверки както от „Гранична полиция“, така и от областните управители, имаме ясна картина, допълни той.

Според премиера парламентът може да помогне за преодоляване на проблема с мигрантската вълна с приемане на необходимия допълнителен бюджет за МВР и МО. Обмисляме и сме пред взимане на решение да централизираме отговорността за държавната граница изцяло върху МВР, допълни Стефан Янев.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.