Home»АКТУАЛНО»С мобилна апликация всеки гражданин ще може да информира за текущото си здравно състояние

С мобилна апликация всеки гражданин ще може да информира за текущото си здравно състояние

Реализирана е мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това хората да могат проактивно да информират за текущото си здравно състояние и същевременно държавата също да може да реагира, ако се налага.

Това каза Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“, който участва в Министерския съвет в брифинг за представянето на национална информационна система за борба с COVID-19. Компанията координира и управлява процеса, заедно с още пет частни български компании. Системата е била изградена за около 10 дена. Централен регистър ще събира информацията и ще я изпраща на държавните органи. Реализиран е регистър на карантинираните и на всички заболели, и тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на карантинираните. В системата са предвидени и интеграции с личните лекари, общините, службите на МВР, включително Гранична полиция и пожарната, с доброволците, за да може въведената информация да бъде моментално използвана от всяка структура.

След като информацията е събрана, тя се прехвърля към аналитична част. Използва се специализиран софтуер за анализи. Има и визуализация през географски карти. Компаниите работят на символична цена от 1 лев.

Пламен Цеков, представител на една от компаниите, обясни, че мобилните оператори ще разпространят приложението в мрежите си, когато то излезе в интернет магазините за цифрова дистрибуция на мобилни приложения на „Гугъл“ и „Епъл“, които в момента верифицират приложението и се очаква утре или в понеделник то да бъде достъпно.

Всеки гражданин ще може да го свали доброволно, така че да споделя здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти, и да достига и до личния му лекар, така че те да могат да знаят какво се случва и как се развиват симптомите при всеки потребител на приложението, за да реагират проактивно, ако се наложи. Събират се и геоданни, за да може оперативният щаб, на база и на разработената централна система, да прави анализи къде и как хората могат да бъдат здравно обслужени, ако се превърнат в пациенти. Подаването на данни е изцяло на доброволен принцип, като така се цели всеки да може да подпомогне с информация овладяването на болестта.

В него се въвеждат лични данни – ЕГН, могат да се въведат и хронични заболявания. Данните се предават в здравното министерство, потребителят може да подава периодично информация за симптоми на заболяване.

Калин Радев от компанията разработчик на централизираната система обясни, че тя събира данни от множество агенции, министерства, регистри. Можем през тази система да предоставяме информация на всички нуждаещи се, посочи експертът. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.