Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»С възпоменателни прояви в Турция почитат паметта на щангиста Наим Сюлейманоглу

С възпоменателни прояви в Турция почитат паметта на щангиста Наим Сюлейманоглу

Възпоменателни прояви в памет на знаменития щангист Наим Сюлейманоглу, който почина на днешната дата преди шест години, се организират в Турция по инициатива на редица гражданските сдружения на изселили се от България турци.

В най-голямата джамия на град Бурса – „Улу джамии“, ще се изнесе мевлид (мюсюлманска заупокойна молитва) в негова памет. На присъстващите ще се раздава локма (вид сиропиран тестен сладкиш). По инициатива на община Кестел, окръг Бурса, и редица граждански сдружения на турци от различни селища на България в други седем джамии също ще се изнесат мевлиди и ще се раздава локма.

Кулминацията на възпоменателната програма ще бъде в културния център на община Кестел. Подготвена е специална възпоменателна вечер, посветена на трикратния олимпийски и световен шампион. За участие са поканени представители на федерацията по щанги, гости от България, кметове, съратници на Наим Сюлейманоглу, негови ученици.

“Шест години изминаха откакто загубихме Наим Сюлейманоглу, звездата на щангите в света. Той остави дълбока диря не само с рекордите, които постигна, но и с визията в защита на турците от България от режима на Тодор Живков. Почитаме го с молитви, с дълбока обич, уважение и признателност. Светла и вечна да е паметта му. Постарахме се да подготвим възпоменателна програма, която да е достойна за неговата памет”, заяви на пресконференция кметът на Кестел Йондер Танър.

Роденият в България легендарен щангист и носител на три олимпийски медала Наим Сюлейманоглу след тежко боледуване от цироза почина на 17 ноември 2017 г. в Истанбул, където е и погребан.

След драматичното си бягство от България в Турция Наим спечели огромен брой отличия за Турция и изведе турската тежка атлетика до върховете в този спорт. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.