Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ и талибаните са постигнали споразумение, може да започне изтегляне на американските войски

САЩ и талибаните са постигнали споразумение, може да започне изтегляне на американските войски

Съединените щати постигнаха споразумение с талибаните за едноседмично ограничаване на насилието, което може да доведе до изтегляне на американските сили в Афганистан, предаде БНР.

Споразумението беше постигнато след дълги преговори в столицата на Катар, Доха, и беше обявено след среща на американския държавен секретар Майк Помпейо, министъра на отбраната Марк Еспър и афганистанския президент Ашраф Гани в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен. Ако бъде спазвано, споразумението може да отвори пътя към постигане на съгласие до края на месеца за изтегляне на американските части от Афганистан, нещо към което президентът Доналд Тръмп се стреми от дълго време.

Дори и без споразумение за изтегляне, американските сили ще бъдат намалени от 13 000 до 8 600 тази година. Евентуално американско изтегляне от Афганистан ще бъде последвано от политически преговори между талибаните и афганистанска делегация.

Така нареченият вътрешно-афганистански диалог се очаква да бъде труден и дълъг. Талибаните отказват да преговарят директно с правителството в Кабул. Високопоставен американски представител обяви, че пълното изтегляне на американските части ще зависи от това дали талибаните изпълняват ангажимента си да сложат край на отношенията с „Ал Кайда“ и други екстремистки групи.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.