Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ изпращат допълнителни подкрепления в Североизточна Сирия за охрана на петролните полета

САЩ изпращат допълнителни подкрепления в Североизточна Сирия за охрана на петролните полета

Министерството на отбраната на САЩ изпраща допълнителни подкрепления в Североизточна Сирия за охрана на петролните полета от бойците от терористичната групировка „Ислямска държава“, съобщават информационните агенции.

САЩ укрепват своите позиции в координация с партньорите от Сирийските демократични сили с допълнителни войници и средства за предотвратяване на връщането на петролните полета в ръцете на „Ислямска държава“ (ИД) или други дестабилизиращи фактори, се посочва в прессъобщение на Пентагона.

От там посочиха още, че борбата с терористите от ИД продължава. „Ние сме длъжни да лишим ИД от този важен източник на приходи, за да гарантираме отсъствието на възможност за възраждането й“, посочват от министерството.

Съобщението идва след като американският президент Доналд Тръмп взе по-рано този месец спорното решение да изтегли американските сили от Североизточна Сирия, с което откри пътя за турска военна операция там. Тръмп обоснова тази стъпка с желанието да върне около 1000 американски военни у дома и да сложи край на американската намеса в зоната. По-рано той заяви, че „малък брой“ американски военни ще останат в Сирия, за да охраняват петролните полета, но според съобщения в американски медии допълнителните сили ще включват танкове и стотици войници, пише ДПА. Източник: БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.