Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ изрази загриженост пред турския премиер относно арестите там

САЩ изрази загриженост пред турския премиер относно арестите там

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс изрази пред гостуващия турски премиер Бинали Йълдъръм „дълбока загриженост“ от арестите на американски граждани и на местни служители в американските дипломатически мисии в Турция, съобщи Белият дом, цитиран от “Ройтерс”, пише БТА.

Темите, повдигнати от Пенс пред турския гост, са някои от проблемите, които пораждат напрежение между двете натовски страни през последните месеци, наред с острия им спор относно турския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и когото Анкара обвинява, че е организатор на неуспешния опит за преврат в Турция миналата година, отбелязва “Ройтерс”.

На срещата в Белия дом Пенс изрази „дълбока загриженост от арестите на американски граждани, на местни служители в американските мисии в Турция, на журналисти и на хора от гражданското общество в условията на извънредното положение. Той призова за прозрачност и нормални съдебни процедури при разглеждането на техните дела“, се казва в съобщението на Белия дом.

Още преди посещението си в САЩ Йълдъръм каза, че ще обсъжда там и искането на Анкара САЩ да й предадат проповедника Гюлен, както и въпроса за арестите на „някои турски граждани“ в САЩ. В съобщението на Белия дом обаче не се споменава нищо за разговори по тези въпроси.
По-рано американски официални лица неведнъж казваха, че съдилищата в САЩ искат достатъчно доказателства, за да решат за екстрадицията на Гюлен.

Белият дом отбелязва,че двамата лидери са изразили надежда тяхната среща да помогне за откриването на нова страница в двустранните отношения. Те се съгласили, че между тях е нужен конструктивен диалог, както подобава на приятели и съюзници, по спорните въпроси.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.