Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ опровергаха Ердоган за Ф-16

САЩ опровергаха Ердоган за Ф-16

САЩ не са направили финансово предложение на Турция относно желанието й да закупи изтребители Ф-16, съобщиха от Държавния департамент. Това предаде турският Джумхуриет, позовавайки се на Ройтерс.

Изявлението дойде след изказването на турския президент Реджеп Ердоган, който преди отпътуването си за Ангола заяви, че САЩ са предложили плащания, свързани с Ф-16.

Според новината говорителят на Държавния департамент Нед Прайс не е потвърдил дали САЩ са предложили или не Ф-16 на Турция, но е изтъкнал, че Вашингтон не е направил предложение за финансова помощ. От думите на Прайс става ясно, че текат преговори между Пентагона и Анкара относно разрешаването на проблема, свързан с изключването на Турция от програмата за Ф-35.

Вашингтон изключи Анкара от програмата за изтребителите Ф-35, след като Турция закупи отбранителни системи С-400 от Русия. САЩ твърдят, че системите за противовъздушна отбрана С-400 не са съвместими с тези на НАТО и съществува риск Русия да се сдобие с военни тайни.

Относно информацията, че Турция ще закупи от САЩ 40 броя Ф-16 Ердоган заяви, че темата е свързана пряко с въпроса за Ф-35. „Става дума за това, че ние сме заплатили 1 милиард и 400 милиона долара за Ф-35. И в замяна на тези изплатени суми, САЩ направиха подобно предложение“, изтъкна турският президент.

„Във връзка с това, от модернизацията на наличните Ф-16 до закупуването на нови изтребители Ф-16, ние полагаме усилия за развиването на военновъздушните ни сили. В известен смисъл ние трябва да възстановим сумата, която е изплатена за програмата Ф-35. По време на срещите си ние поставяме този въпрос на дневен ред. И отдаваме значение на диалога за да разрешим този проблем. Към настоящия момент преговорите продължават. В крайна сметка налице е плащане. Продължаваме да работим по въпроса за възстановяването на изплатените суми“, заяви Ердоган.

В началото на октомври Турция даде заявка за закупуването на 40 броя Ф-16, произвеждани от американската корпорация „Локхийд Мартин“, както и за закупуването на близо 80 комплекта за модернизация на Ф-16. От Държавния департамент съобщиха, че заявката е в процес на обсъждане и в случай на одобрение, тя ще се придвижи към Конгреса, който пък разполага с правомощието да я блокира.

Анкара искаше да закупи сто броя Ф-35 от САЩ, но след като закупи отбранителни системи С-400 от Русия, тя беше изключена от програмата за Ф-35 през 2019 г.

В края на септември президентът Ердоган коментира темата публично и заяви, че „няма да отстъпят назад“. „САЩ ще ни дадат или изтребителите или парите.“, заяви Ердоган.

Така, след като беше изключена от програмата за Ф-35, Турция се опитва да намери друг начин за модернизиране на въздушните си сили.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.