Home»ИКОНОМИКА»САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от 2008 година

САЩ са най-конкурентната икономика в света за първи път от 2008 година

САЩ оглавяват класацията на най-конкурентните икономики в света за първи път от десетилетие, сочи доклад на Световния икономически форум в Давос, цитиран от световните агенции. Това представяне е израз по-скоро на нова методология и дългосрочни фактори, отколкото на мерките, обявени напоследък от администрацията на Доналд Тръмп, отбелязва “Асошиейтед прес”.

Организаторите на Световният икономически форум публикуваха днес доклада си за световната конкурентоспособност, който се основава на близо 100 отделни фактора, разпределени в десетина категории, за да отразяват по-добре съвременната бързо променяща се и все по-дигитализирана световна икономика, пише БТА.

САЩ изместват от челната позиция Швейцария след деветгодишното й лидерство. След тях в списъка от 140 държави се нареждат Сингапур, Германия, Швейцария и Япония. Първата десятка се допълва от Холандия, Хонконг, Великобритания, Швеция и Дания, уточнява ДПА.

За последен път САЩ оглавяваха класацията през 2008 година. Авторите на доклада са коригирали индекса, за да отчита последиците от финансовата криза от 2008 година, промените в човешкия капитал и тенденцията, която наричат „четвъртата индустриална революция“.

САЩ са „иновативна сила“ с гъвката работна ръка и голям пазар, посочва Садия Захиди от управляващия борд на организацията.

“Те се представят доста добре от гледна точка на институциите, но има множество тревожни сигнали. САЩ са на едно от най-ниските места сред икономиките от Г-20. когато става дума за здравеопазване, има притеснения за свободата на пресата, има опасения за независимостта на съдилищата… по-меки фактори, които биха могли да се отразят на конкурентоспособността на страната в по-дългосрочен план”, предупреждава Захиди, цитирана от “Ройтерс”.

Старата методология вземаше точки на САЩ за макроикономическа среда, като високият държавен дълг бе особена слабост. Новата методология обаче им присъжда почти перфектен резултат от 99,2 (от 100 максимални) за „дългова динамика“.

По-надолу в класацията са Китай на 28-мо място, Русия на 43-то, Индия на 58-мо.

България е 51-ва в класацията тази година, следвана от Румъния, която е 52-ра, се посочва в доклада, публикуван на сайта на организацията.

30-те най-конкурентоспособни държави в света според класацията са:

 1. САЩ
 2. Сингапур
 3. Германия
 4. Швейцария
 5. Япония
 6. Холандия
 7. Хонконг
 8. Великобритания
 9. Швеция
 10. Дания
 11. Финландия
 12. Канада
 13. Тайван
 14. Австралия
 15. Южна Корея
 16. Норвегия
 17. Франция
 18. Нова Зеландия
 19. Люксембург
 20. Израел
 21. Белгия
 22. Австрия
 23. Ирландия
 24. Исландия
 25. Малайзия
 26. Испания
 27. Обединени арабски емирства
 28. Китай
 29. Чехия
 30. Катар
___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.