Home»ИКОНОМИКА»САЩ са предупредили Турция да не търгува с руски компании, които са обект на санкции

САЩ са предупредили Турция да не търгува с руски компании, които са обект на санкции

Администрацията на американския президент Джо Байдън е предупредила турските компании да не търгуват с руски физически лица и фирми, които са обект на санкции, наложени от Запада, съобщава турският в. „Джумхурийет“.

Според публикация на в. „Уолстрийт джърнъл“, на която се позовава турското издание, заместник-министърът на финансите на САЩ Уоли Адейемо е изпратил на 22 август писмо до Американската търговска палата в Турция, в което се отправят предупреждения срещу евентуално сътрудничество на турски фирми с руски компании.

В писмото се посочва, че сътрудничеството на турски фирми с руснаци, които са обект на санкции, може да доведе до налагането на санкции и на тях самите от страна на САЩ, пише БТА.
Писмото е било изпратено и на Дружеството на турските индустриалци и бизнесмени (ТЮСИАД), е посочил пред „Уолстрийт джърнъл“ източник, запознат с темата.

В писмото на Адейемо се посочва, че „тези, които предоставят материална подкрепа на лица или организации от списъка със санкции на САЩ, са изложени на риск от санкции от страна на САЩ“.

„Турските банки са във взаимен контакт с руските банки, на които са наложени санкции, и не могат да поддържат същите отношения с американските банки“, се казва още в писмото.

Турското министерството на финансите и държавната хазна съобщи по-рано за телефонен разговор между заместник-министъра на финансите на Турция Юнус Елиташ и колегата му от САЩ Уоли Адейемо, в който Анкара е дала уверения на американската страна, че няма да позволи на никое лице или институция да нарушат санкциите, наложени на Русия във връзка с инвазията в Украйна, съобщи „Хюррийет дейли нюз“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.