Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»САЩ вдигат 33-годишното оръжейно ембарго на Кипър, разгневявайки Турция

САЩ вдигат 33-годишното оръжейно ембарго на Кипър, разгневявайки Турция

Съединените щати ще отменят 33-годишно оръжейно ембарго за Кипър и ще задълбочат сътрудничеството си в областта на сигурността с Никозия, заяви във вторник американският държавен секретар Майк Помпейо, предизвиквайки гневен отговор от Турция.

Островът е разделен през 1974 г. след турско нашествие, предизвикано от гръцки преврат. В последствие Турция призна отцепилата се турска република Северен Кипър, която обаче не е призната от други страни.

Вашингтон постави ограничения върху трансфера на оръжия в Кипър през 1987 г., за да насърчи усилията за обединение и да избегне надпревара във въоръжаването на острова.

„Кипър е ключов партньор в Източното Средиземноморие“, каза той в Туитър, цитиран от Ройтерс. „Ще се откажем от ограниченията за продажбата на несмъртоносни отбранителни артикули и услуги на Република Кипър за следващата фискална година“, допълни той.

Междувременно стана ясно, че САЩ частично отмени оръжейното ембарго за Кипър, съобщи ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Морган Ортагус. Новината беше разпространен след телефонен разговор между американския държавен секретар Майкъл Помпейо и кипърския президент Никос Анастасиадес

Решението идва на фона на ескалиращото напрежение в Източното Средиземноморие между съюзниците от НАТО Турция и Гърция заради претенции за потенциални въглеводородни ресурси въз основа на противоречиви възгледи за размера на техните континентални шелфове.

Кипърският президент Никос Анастасиадес заяви в Туитър след телефонен разговори с Помпейо, че приветства този ход.

Турското външно министерство обаче заяви, че решението „пренебрегва равенството и баланса“ на острова и че Анкара очаква съюзникът ѝ от НАТО да го „преразгледа“.

„В противен случай Турция, като страна гарант, ще предприеме необходимите реципрочни стъпки в съответствие със своята правна и историческа отговорност, за да гарантира сигурността на кипърските турци“, се казва в изявление на външното министерство.

И Анкара, и Атина заявяват, че са готови да разрешат спора за Източното Средиземноморие чрез диалог, като същевременно настояват да отстояват собствените си права. Всяка една от тях проведе военни учения в региона, подчертавайки възможността спорът да ескалира, напомня Ройтерс.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.