Home»ИКОНОМИКА»Саудитска Арабия подкрепя Турция! Ще депозира 5 млрд. долара

Саудитска Арабия подкрепя Турция! Ще депозира 5 млрд. долара

Саудитска Арабия и Турция обсъждат възможността Рияд да депозира 5 млрд. долара в турската централна банка, каза днес говорител на саудитското министерство на финансите, цитиран от „Ройтерс“.

„Ние се намираме във финалните дискусии за депозит от 5 млрд. щатски долара в централната банка (на Турция)“, е заявил говорителят в изпратен по имейл отговор на запитване на агенцията.

Турската банка е отказала коментар, но турски информиран представител е казал, че текат финалните разговори със Саудитска Арабия за суапово или депозитно споразумение.

Икономиката на Турция беше тежко засегната от срива на лирата и високата инфлация от над 85% и едно суапово или депозитно споразумение би укрепило намалелите резерви на страната в чужда валута.

Според наблюдатели това също така би помогнало на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да запази подкрепата си преди изборите през юни 2023 г., пише БТА.

Турската централна банка има суапови споразумения в местни валути с някои от партньорите си на обща стойност от 28 млрд. долара. Тя подписа споразумение с Китай за 6 млрд. долара, с Катар за 15 млрд. и с Обединените арабски емирства за около 5 млрд.

Напредъкът в разговорите между централните банки на Турция и Саудитска Арабия следва усилията на Анкара и Рияд да затоплят отношенията си, които бяха разклатени след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул през 2018 г.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.