Home»АНАЛИЗИ»Саудитски журналист: Ердоган е новият Хумейни на Близкия Изток

Саудитски журналист: Ердоган е новият Хумейни на Близкия Изток

Журналистът от излизащия в Саудитска Арабия вестник „Оказ“ Рами ал Халифа ал Али пише, че турският президент Реджеп Ердоган е развалил отношенията си със всички съседи в региона, преследвайки мечтата си да стане новият Хумейни в Близкия Изток. Това пише на сайта си електронното издание „Ахвал“.

В статията си със заглавие „Кризата на Турция, наречена Ердоган“ Ал Али пише: „През изминалите двайсет години арабите се надяваха, че Турция ще се завърне към своята историческа и цивилизационна дълбочина и ще изгради връзки преди всичко с народите, отколкото с правителствата като спазва принципа за ненамеса във вътрешните работи. Взаимните връзки бяха в полза и на двете страни.“

Според арабския журналист държавите от Залива, чиито лидер е Саудитска Арабия са били най-отворени към Турция и ПСР. Турция стана едно от най-значимите трасета на капитала на страните от Залива и Истанбул и другите турски градове станаха най-предпочитани туристически дестинации, допълва той.

„Арабските пазари предпочитаха най-много турските стоки, турските фирми спечелиха големи строителни проекти в много арабски държави.“, отбелязва Рами ал Халифа ал Али.

Той смята, че правителствата не са повярвали, че Ердоган дебне момент за реализиране на иранския модел, за да привлече свои последователи в арабския свят. Ердоган слага партийните и идеологическите си интереси над държавните точно както и Хумейни, пише авторът.

„След неуспешния опит за преврат под влиянието на съмнителното поведение и психологическите кризи Ердоган започна да вярва, че държавата и хората работят срещу него. Той започна да отправя ежедневно негативни послания към арабския свят.“, твърди журналистът.

По негово мнение Турция е много ценна част от ислямския свят, има много близко приятелство с арабския свят, но това не става по пътя на Хумейни, „по който върви Чавушоглу“.

„За съжаление тези взаимоотношения вече са безвъзвратно загубени, заради Ердоган, който тласка към криза Турция и нейните връзки с арабския и ислямския свят.“, подчертава Ал Али.

От друга страна, египетският вестник „Ал Дустур“, който е с леви възгледи публикува статия, в която се посочват критиките на Ердоган към Египет, отправени на Генералната Асамблея на ООН. Вестникът помества мнението на лидера на Партия на свободните египтяни Иссам Халил.

Лидерът на Партия на свободните египтяни Иссам Халил е подкрепил отговора на египетския външен министър по повод критиките на Ердоган.

„По всичко изглежда, че Ердоган, който хвърля Турция зад решетките осъществява преврат срещу светската държава, която е наследството на Ататюрк и на нейно място той изгражда държава по собствен модел.“, изтъква Иссам Халил.

Той смята за очевиден факт, че турският президент потъпква човешките права и свободи в собствената си държава, но критикува други държави със същите обвинения.

„Ердоган започна да представлява заплаха не само за турците, но и за хората извън тази страна.“, обобщава египетският лидер.

Източник: „Ахвал“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.