Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Сблъсъци в Истанбул между полицията и демонстранти, отбелязващи 1 май

Сблъсъци в Истанбул между полицията и демонстранти, отбелязващи 1 май

Турската полиция се е намесила, за да попречи на групи, желаещи да достигнат до истанбулския площад „Таксим“ за неразрешени от властите демонстрации по случай Деня на труда 1 май, съобщава електронното издание на турския в. „Хюриет“, цитирано от БТА. Извършени са арести.

Турските власти съобщиха по-рано тази седмица, че забраняват организирането на демонстрация по повод 1 май на централния площад „Таксим“ в Истанбул, и предупредиха за планирани терористични акции в мегаполиса навръх празника.

Вчера 58 заподозрени бяха задържани в различни части на Турция, след като било установено, че участват в подготовката на провокации по повод Деня на труда, а днес последва порция нови арести на 41 лица при операция срещу „Ислямска държава“.

Като част от мерките за 1 май от сутринта са затворени пътищата към централния истанбулски площад „Таксим“. Властите определиха в Истанбул общо 40 места за провеждане на мероприятия по случай Деня на труда, за чиято сигурност ще бдят над 42 000 полицейски служители.

Работнически конфедерации, синдикати, сдружения и представители на политически партии се събраха на други места в града, сред които на площад „Сарачхане“. Там пристигнаха и кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и лидерът на най-голямата опозиционна сила – Народнорепубликанската партия (НРП) – Йозгюр Йозел.

Групи демонстранти се насочиха от „Сарачхане“ към „Таксим“, но пътят им бе препречен от полицейски екипи и се стигна до стълкновения. Опит да стигнат до „Таксим“ бе осъществен и от група демонстранти, събрали се пред общината в истанбулския район „Шишли“, но те също се натъкнаха на полицейска блокада, а при разразилите се сблъсъци част от демонстрантите бяха задържани. Арести имаше и сред участниците в демонстрации в Окмейданъ и Бешикташ, които с лозунги и плакати също се опитаха да пробият загражденията и да достигнат до „Таксим“, отбелязва „Хюриет“.

В рамките на мерките, предприети от окръжната управа на Истанбул по повод Деня на труда и солидарността 1 май, пътищата, водещи към площад „Таксим“, бяха затворени за движение още рано сутринта. Паркирането на автомобили беше забранено по улиците и булевардите в района, а контейнерите за боклук бяха премахнати. Отстранени бяха и паркираните превозни средства на автопаркингите в района на „Таксим“, „Шишхане“, „Кабаташ“, „Меджидийекьой“, „Шишли“, „Сарачхане“, площад „Бешикташ“ и „Долмабахче“. Туристите, отседнали в хотелите около „Таксим“, се наложи да напуснат зоната пеша с куфарите си, след като не можаха да си осигурят трансфер до летището.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.