Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Сергей Лавров: Анкара и Дамаск се разбраха за Идлиб

Сергей Лавров: Анкара и Дамаск се разбраха за Идлиб

Руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че е постигнато съгласие с правителството на Сирия за присъствието на турските въоръжени сили в района на Идлиб благодарение на споразумението, подписано на срещата в Сочи през септември в рамките на сътрудничеството, постигнато в Астана. Това съобщи турската редакция на Спутник.

В интервю за Спутник Лавров изрази мнението си по въпросите за процесите в Сирия и сътрудничеството на Русия с Турция и Иран във формата от Астана.

Лавров изтъкна, че преговорите в Астана вече са утвърден и успешен формат и заяви следното:
„Ние си сътрудничим с Турция и Иран в рамките на формата от Астана. Преговорите в Астана са установен и успешен механизъм за взаимно сътрудничество, потвърден и от международното право, който се опира на решенията на Съвета за сигурност на ООН относно уреждането на конфликта в Сирия, и особено на решение номер 2254. Ефективността на тези преговори произтича от това, че в основата им стоят договорки, които се спазват от сирийското правителство и въоръжените опозиционни групи. Ние заедно с нашите ирански и турски партньори главно подпомагаме спазването на договорките и на второ място, ние сме гарантът за тяхното изпълнение. Терминът “държави гарантьори“ идва оттук.“

Лавров акцентира върху един от най-важните резултати, постигнати от държавите гарантьори и допълни:

„Така се реализира и тезата, че бъдещето на Сирия трябва да се определи от самите сирийци в рамките на политическия процес, по който те са компетентни и изпълняват, заедно с международната подкрепа. Един от примерите в това отношение е състоялият се през януари 2018 г. Сирийски конгрес за национален диалог, който беше първият всеобхватен форум, ускорил динамиката на преговорния процес в Сирия, и който подсили работата върху конституционния „доклад“, като извади от застой Женевския процес. Нека да припомним, че съорганизаторите на Конгреса са „гарантьорите“ от Астана. Неотдавна ние представихме на представителите на ООН кандидатската листа за конституционен комитет, съгласуван между сирийското правителство и опозицията, блегодарение на посредничеството на Русия, Турция и Иран.“

Руският първи дипломат обърна внимание и на факта, че е постигнато съгласие със сирийското правителство относно наличието на турските въоръжени сили в Идлиб с документа за съгласуваност, подписан на 17 септември в Сочи.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.