Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ще бъде ли Абдуллах Гюл съперник на Ердоган на предсрочните избори?

Ще бъде ли Абдуллах Гюл съперник на Ердоган на предсрочните избори?

След като лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели призова за предсрочни парламентарни избори в Турция, а след среща между него и президентът и лидер на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Ердоган беше насрочена датата 24 юни 2018 г.

ПНД и ПСР се обединиха около т.нар. „Републикански алианс“ с кандидат за президент Ердоган и се ползват с подкрепата на Партията на великото единство.

Основната опозиционна Републиканска народна партия все още не е посочила свой кандидат.
Докато лидерката на „Добрата партия“ Мерал Акшенер оповести, че ще се кандидатира със сто хиляди подписа, в средите на РНП още цари неяснота. От друга страна, Партията на щастието също дава сигнали за участие в коалиция, но чака да бъде издигнат конкретен кандидат.

Напоследък името на бившият президент Абдуллах Гюл, чиито отношения с Ердоган се влошиха, се спряга като кандидатура подкрепена от определена коалиция. Засега Гюл нито потвърждава, нито отрича.

След обявяването на предсрочните избори за парламент и президент погледите отново се съсредоточиха върху фигурата на Абдулллах Гюл. Журналистът от в-к „Хюррийет“ Дениз Зейрек написа, че Гюл вече не се съобразява с мнението, че „не би искал да е съперник на Ердоган“. „Ако бъде намерена правилната формула, възможно е Абдуллах Гюл да се кандидатира.“, твърди Зейрек, позовавайки се на източник близък до Гюл.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.