Home»АНАЛИЗИ»Ще остане ли Ердоган на власт?

Ще остане ли Ердоган на власт?

След броени дни – на 14 май, в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори. Въпросът, който вълнува не само цяла Турция, но и целия регион, Запада, съюзниците и съперниците на Турция по цял свят, е дали сегашният президент и лидер на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт след 20-годишно управление.

Първоначално се планираше изборите да се състоят на 18 юни, но впоследствие бе взето решение те да бъдат на 14 май. От ПСР предложиха изборите да се състоят по-рано заради изпитите за прием в университетите през юни, както и заради ваканциите на ученици и студенти, отпуските и във връзка с началото на поклонението хадж, в което годишно участват много турски граждани.

Всъщност малцина знаят, че в преместването на датата на изборите има и историческо значение.

На 14 май 1950 г. Демократическата партия печели с голяма преднина изборите в страната, слагайки край на 27-годишното управление на Народнорепубликанската партия. Начело на правителството застава Аднан Мендерес. Неговото управление е белязано не само от значително икономическо възстановяване, но и от засилване на авторитарните тенденции, националистическа реторика и нарастване на влиянието на исляма.

Разбира се, историческите паралели винаги са условни. Явно Ердоган ги прави, за да предизвика правилните исторически асоциации сред гражданите на страната преди изборите, което според много турски експерти е основната характеристика на настоящата предизборна кампания.

Борбата на парламентарните изборите ще бъде най-вече между опозиционния Национален алианс, известен още като Шесторната маса, и Републиканския алианс, ръководен от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Съответно държавният глава Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, председател на Народнорепубликанската партия (НРП), са двамата основни претенденти в президентските избори.

Освен тях до участие в изборите са допуснати Мухарем Индже и Синан Оган. Те нямат шансове да спечелят, но от това колко гласа ще съберат ще зависи дали някой от лидерите в надпреварата ще успее да събере повече от 50 процента (и следователно да спечели на първия тур).

Междувременно прокюрдската Демократична партия на народите обяви, че ще подкрепи опозицията.

Трябва да се отбележи, че опозиционният алианс включва доста разнородни представители, включително националисти, ислямисти, проевропейски и прозападно настроени, кемалисти, пантюркисти, както и антизападно настроени представители. Според някои анализатори на този фон „коалицията“ на Ердоган изглежда като по-сплотена сила.

Мнозина са на мнение, че предстоящите президентски и парламентарни избори ще бъдат „най-трудното изпитание за Ердоган през последните 20 години“.

Резултатите от анкетите на социологическите агенции са доста разнопосочни. Не трябва да се забравя, че всички социологически агенции, включително тези, които открито симпатизират на някой от кандидатите, не отхвърлят факта, че има много избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват. Характерна за турския електорат е неговата емоционалност и всичко много ще зависи от реалните стъпки както на опозицията, така и на екипа на Ердоган буквално на финалната права преди изборите.

Високите залози не са нещо ново за лидера Ердоган, който някога е излежавал присъда в затвора (за рецитиране на религиозна поема), а също така е преживял опит за военен преврат през 2016 г., при който бяха убити над 250 души.

Президентът, който има огромен опит и е спечелил над десет пъти на избори, посети няколко пъти зоната на унищожителните земетресения през февруари, при които загинаха над 50 000 души. Той обеща на хората бързо възстановяване на района и наказание за строителите, които са заобикаляли строителните разпоредби.

В седмиците преди изборите Ердоган участва във важни индустриални събития, включително пускането на пазара на първия електрически автомобил в Турция ТОГГ и на предаването на турския флот на най-големия турски военен кораб и първия в света носител на безпилотни бойни летателни апарати. Турският президент също така даде старт на първата доставка на природен газ от черноморското находище Сакария за Турция, като обеща на домакинствата безплатни доставки на газ за известно време. Държавният глава участва и във видеоконферентна връзка в откриването на първата АЕЦ „Аккую“ в Южна Турция.

С богатия си политически опит Ердоган е в състояние да обърне дори негативното в своя полза, както в случая с конфликта в Украйна и постигането на споразумението за износа на зърно, както и с посредничеството при размяната на военнопленници, коментират наблюдатели.

В момента продължава предизборната кампания, като и Ердоган, и Кълъчдароглу организират огромни митинги в цяла Турция. Очевидно лидерските качества и личното представяне както на Ердоган, така и на неговия съперник ще бъдат определящи за изборите. Ситуацията остава неопределена, много неща предстои да се решат буквално в последните дни преди гласуването. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.