Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Шпигел“: Ердоган премахва демокрацията

„Шпигел“: Ердоган премахва демокрацията

Немското списание „Шпигел“ публикува статия със заглавие „Ердоган премахва демокрацията“ по повод касирането на изборите за кмет в турския мегаполис Истанбул.

Авторът на статията Максимилиан Поп твърди, че в Турция вече не е възможна смяната на властта по демократичен път. Според автора страната е изправена пред сериозна криза, а Ердоган е подчинил съдебната система и медиите.

Поп окачествява решението на Висшия избирателен съвет, взето със 7 срещу 4 гласа в полза на касирането на изборите като „черен ден за Турция“. Той отбелязва, че през последните месеци турската икономика „страда“ силно и, че в понеделник лирата е регистрирала рекорден спад. В статията се изтъква, че освен икономическите последствия, това решение ще се отрази лошо и на сациалния мир.

Авторът обяснява, че не е посочена солидна причина за касирането на изборния резултат в Истанбул, а това е станало, защото той не се е харесал на президента Ердоган. Обобщаващият извод е, че по този начин Ердоган е направил последната крачка към диктатурата.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.