Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Сълзотворен газ отново бе използван по време на сблъсъци на гръцко-турската граница

Сълзотворен газ отново бе използван по време на сблъсъци на гръцко-турската граница

Гръцките гранични части, опитващи се да спрат тълпите мигранти, идващи от Турция, имат нова защита срещу сълзотворния газ, използван срещу тях от турската страна на границата – големи вентилатори, съобщи БТА.

Турбините, монтирани на джипове, бяха докарани в четвъртък близо до граничния пункт Кастаниес.

Гърция обвинява турските власти, че помагат на опитите за насилствено преминаване на границата като стрелят със сълзотворен газ, който редовно се използва срещу гръцките гранични части. Гърция също многократно е използвала сълзотворен газ, за да попречи на мигрантите да унищожат части от граничната ограда и да нахлуят в страната.

Гръцки военни служители заявиха, че турбините, използвани за разпръскване на газа, обикновено се използват в обучението на парашутисти.

Атина съобщи, че над 45 000 опита за влизане в страната са били предотвратени от избухването на кризата на 29 февруари, включително 500 в четвъртък, когато за втори пореден ден мигрантите хвърляха петролни бомби по гръцките гранични войски и полицията. Гръцките части бяха атакувани също със сълзотворен газ и отговориха съответно.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.