Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Съперник на Ердоган сформира нова партия

Съперник на Ердоган сформира нова партия

Главният съперник на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите в Турция през 2018 г. обяви във вторник, че е сформирал нова партия, която планира да ръководи в следващата кампания, съобщават турските медии.

Мухарем Индже представляваше основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП), когато набра 30,6% от гласовете срещу 52,6 на Ердоган на последните избори. Той се оказа завладяващ оратор, който изгради солидна база за подкрепа.

Тогава 56-годишният политик се разграничи от лидерите на РНП и неуспешно оспори настоящия партиен лидер Кемал Кълъчдароглу за лидерския пост на лявата партия. Индже не крие политическите си амбиции след силното си представяне през 2018 г. Той размаха своята светска марка национализъм в национална обиколка на предимно мюсюлманската държава, наречена „Движението на родината за 1000 дни“ през 2020 г. Индже нарече новата си партия ”Отечествена партия” и обвини правителството на Ердоган в „плячкосване“ на държавата.

„Ще преобразим, променим Турция,“ каза Индже на своите привърженици по време на митинг на открито в столицата Анкара.

„На сегашните власти не може да се вярва, след като предлага едно-единствено решение на проблемите на нашата страна.“

Следващите президентски избори се очаква да се проведат през юни 2023 г. Подкрепата на Ердоган е намаляла в сравнение с 2018 г. заради рязкото обезценяване на стойността на лирата и високата безработица. Но той все още удобно води пред всички потенциални съперници в директни проучвания на общественото мнение. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.