Home»ИКОНОМИКА»Спор между „Росатом“ и турски подизпълнител застрашава турската АЕЦ „Аккую“

Спор между „Росатом“ и турски подизпълнител застрашава турската АЕЦ „Аккую“

Турски подизпълнител заплашва със съдебни действия срещу руската държавна компания в сферата на ядрената енергетика „Росатом“ заради замяната му с друг строител за оставащата работа по първата турска атомна електроцентрала „Аккую“, съобщи „Дейли сабах“.

„Аккую Нюклеер“, турското подразделение на „Росатом“, което изгражда четири реактора на брега на Средиземно море, обяви в събота, че прекратява договора си с турската фирма „И Дже Ичташ“ и че е подписала договор за инженеринг, строителство и доставка с „ТСМ Енержи“. Според турския търговски регистър базираната в Мерсин „ТСМ Енержи“ е собственост на три компании със седалище в Русия.

В понеделник „И Дже Ичташ“ определи решението като незаконно и даде да се разбере, че ще се обърне към съда. Компанията обвини „Росатом“, че се опитва „да ограничи турското корпоративно присъствие“ в проекта за АЕЦ „Аккую“.

Според „И Дже Ичташ“ спорът може да забави строителството. В съобщението на компанията се казва още, че „ТСМ Енержи“ е компания с ограничена отговорност, която няма капацитет да довърши обекта.

Според „Росатом“ обаче замяната на подизпълнителите няма да доведе до забавяния.

„И Дже Ичташ“ обяви, че ще се обърне към арбитражния съд в Лондон, както и че ще предприеме правни действия в Турция. Това се казва в съобщение на компанията, публикувано от „Блумбърг“.

Турското правителство планира да въведе в експлоатация първия реактор на АЕЦ „Аккую“ в средата на 2023 г., когато се отбелязват 100 години от провъзгласяването на Република Турция.

Останалите три реактора трябва да започнат работа до края на 2026 г. – по един всяка година, с което общата инсталирана мощност на централата ще достигне до 4800 мегавата. След завършването си тя трябва да покрива до 10 процента от вътрешното потребление на електроенергия. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.