Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Срещата на Путин и Ердоган ще бъде в Сочи на 4 септември

Срещата на Путин и Ердоган ще бъде в Сочи на 4 септември

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат на 4 септември в Сочи, заявиха турски отговорни източници пред агенция Ройтерс.

Основна тема на разговорите ще бъдат въпросите около „зърнения коридор“, посочва агенцията.

Днес на посещение в Москва е турският външен министър Хакан Фидан, който ще разговаря с руския си колега Сергей Лавров. Сред акцентите на разговора отново се очаква да бъде т.нар. зърнена сделка, съобщи вчера говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Визитата на Фидан ще продължи и утре.

„Зърнената сделка“, договорена с посредничеството Турция и ООН през юли 2022 г., позволи безопасния износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна. Миналия месец Москва напусна сделката, обвинявайки Запада, че възпрепятства собствения й износ на зърно и торове.

Споразумението имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза и позволи износа на близо 33 милиона тона украинско зърно. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.